ridekálmán

Egy szerelő naplója

Egy szerelő naplója

Bike N Nite sorozat: Városi gumi tippek

2015. október 04. - Kálmán Rácz

A Bike N Nite sorozaton elhangzott témák közül, most a Városi bicajosoknak szóló részt olvashatjátok.

Mivel keményen nyomod a pedált minden nap, reggel szeretnél minél később indulni, este is szeretnél izgalom nélkül minél előbb hazajutni. Arra már ráéreztél, hogy a legnagyobb segítség a keskeny külső és a beállított guminyomás. Nálad a legfontosabb szempont a választásnál a legmagasabb fokú tuti biztos defektvédelem, strapabíró szerkezet, erős oldalfal, könnyed gördülés és biztos tapadás.

Attól függetlenül hogy trekking vagy országúti bicajt használsz, van egy adat ami elárulja, hogy a külsőd mennyire lesz deffektálló. Bármilyen furcsán is hangzik, de elsősorban nem a deffektgátló réteg fog megmenteni a bosszúságtól, hanem az a bizonyos TPI azaz a szövet sűrűsége. A TPI azt jelöli, hogy a gumiban 25,4x25,4mm-n határolt részre hány szövetszál esik. Ez a szám 60TPI től jelent megfelelő védelmet. Lehet drót szövet, vagy a legjobb gumiknál kevlár szálakat használnak, ez tovább fokozza a védelmet. Az alap külsők 25TPI vel vannak felruházva, ez még nem nyújt jelentős védelmet. Az igati áttörés 60TPI felett jön el. Mielőtt külsőt vásárolsz, érdeklődj az eladónál, vagy a gyártó oldalán nézz szét. A jobb külsőkön ez fel van tüntetve, ha nincs az mindig legyen gyanús. 
Ne dőlj be tehát a különböző töltelékeknek, hiába van a gumidban (pl Rubena Flash) deff.gátló réteg, ha a szövetezés átengedi a komisz kis tüskét vagy üvegszilánkot. Általánosan kijelenthető ez bármilyen gumiról is beszélünk.
Azzal számolnod kell, hogy az extra defekt állóság ára a némileg megnövekedett súly, ami ugyebár a megbízhatóság jele(hehe).
Íme néhány példa az általam kedvelt legjobb városi külső gumikra a teljesség igénye nélkül.
622x23 as és 28 as méretben:

- Maxxis Detonator (60TPI)

g0001d3g.jpg

- CONTINENTAL Super SportPlus( 84 TPI) a Hajtás-Pajtás futárok kedvenc külső gumija)

supersport_plus.jpg

- Specialized All Condition Armadillo(120 TPI)

p8265465.jpg

- Vittori Randonnuer( 120TPI)

vittoria_rand.jpg

- Maxxis Overdrive (60 TPI),

overd.jpg

 

- Schwallbe Maraton Plus HS 440 (67TPI)

schwalbe-marathon-plus.jpg

 Városi 26"


Vannak akik univerzálisan használják hegyi bringájukat, én is ide tartozom. Egy Konát használok városban és terepen is egyaránt. Városban 26x1.5-s Maxxis Detonator külső gumival használom, ezt tudom ajánlani a legjobban. Bár a mintázata viszonylag sima, de ezáltal simán fut. ha pedig vizes az út, egyébként is javasolt inkább lassabban zúzni, bár ez a gumi - próbálom cizelláltan mondani - mocskos jól tapad nedves aszfalton is. A Deto. 5.5 Bar-t kedvelő külső, zseniális defektvédelemmel és őrületes kanyarfekvéssel. Ha eljön az idő pikk-pakk lecserélem a ballonosabb terep mintázatúra és irány a terep. 

maxxis_detonator_26x1_85_1_20130328115001.jpg

Maxxis Overdrive. (60TPI) Exra vízkiszorító mintázattal.

pic5243.jpg

Amennyiben kérdésed merül fel, írj bátran!

RK

A bejegyzés trackback címe:

https://ridekalman.blog.hu/api/trackback/id/tr727891462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása