ridekálmán

Egy szerelő naplója

Egy szerelő naplója

Bike N Nite sorozat: Külső gumik túrára.

2015. október 09. - Kálmán Rácz

Ebben a cikkben is a BBM Bike N Nite rendezvényén elhangzottakat olvashatod részletesebben.

Tippek a legideálisabb külső kiválasztásához. 

Túrázol, úttalan utakon tekersz!


Ez lehetne akár egy összevont kategória is, mivel sokan ugyanazt a bicajt használják túrázásra, amivel a mindennapos városi köreiket is futják. De az is lehet, hogy minden napod egy kirándulás, mivel a külső kerületekből célzod meg reggelente a várost.

Mielőtt rátérnénk a gumikra, fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak a minőségi külső gumi kiválasztásán van a hangsúly, hanem legalább ilyen fontos az gumiabroncs rendszeres ellenőrzése is. Ha heti 3 alkalommal megvizsgálod az állapotát és beállítod a megfelelő nyomást, ezzel a gumi életét is meghosszabbítod, a sajátodat pedig gördülékenyebbé teszed.

26" vs. 622

Hosszútávú túrázók között akadnak akik 26"-os kerekű bringát használnak, vannak akik az országúti 622-s kerékméretet preferálják. Nézzük meg a fő előnyöket és hátrányokat. A kisebb 26"-s kerékméret ellenállóbb, a nagyobb és vékonyabb pedig könnyedebben gördül. Hátránya ellenben a 26"-nak , hogy a méretéből adódóan egy körbefordulás alatt kisebb utat teszel meg,  míg a 622-s méretnél a kevésbé ballonos kivitelből adódóan, sérülékenyebbé válik az abroncs. Ennek a két méretnek az elegyéből született meg a túrázásra ideálisabb ballonosabb 622-s kivitel,ami 32-42 mm szélességig optimálisan ajánlott.

 A túra bringák igazi igáslovak. Megpakolt állapotban akár plusz 30 kiló is nehezedhet a kerekeken át a külső gumikra. Ezért szükséges a külső gumi kiválasztásánál, a megnövelt össztömeg miatt válassz lehetőleg ballonosabbak, azaz picit ducibb és erős oldalfallal rendelkező köpenyt választani. Egyik kedvencem a Maxxis Overdrive, ez markáns vízelvezető bordázattal rendelkezik. Ennek a guminak a TPI-je 60-s azaz jónak mondható, viszont a súlya rendkívül jó, ami kiemelkedő szempont a könnyedebb haladás érdekében. Használtam már Schwallbe Marathon plus-t is, ami karakteres külseje mellett, bombabiztos defektállósággal van felvértezve. Pozitív tapasztalatként mondom, hogy egy túrabringámon 5 évig gurultam a Marathon külsővel, így a 13000.- Ft árát bőségesen megszolgálta. Itt jegyezném meg, hogy a plus jelölés létfontosságú a gumik oldalán, ez jelöli ugye az extra strapabírást.  

Tipp:  Előfordulhat, hogy a magas defekttűrésű külsőkben olykor találni fogsz üvegszilánkokat, amik ha sokáig benne maradnak, átszúrják a legkeményebb védőréteget is. Ezeket pöckölt ki a felületből, de mindenképpen olyan helyen, ahol van lehetőség az esetleges javításra is

Pontos méret kiválasztása: 

Túra és városi gépeknél a felni belső szélessége (E.T.R.T.O.)16-19 mm, ajánlott külső mérete 622x28-38 extreme esetben 40-42mm. Minden esetben vedd komolyan ezeket a méreteket a vásárlásnál.

Guminyomás:

A külsőd ajánlott optimális értékét megtalálod az oldalfalán BAR vagy PSI mértékegységekben. Ezeket az értékeket 60-80 kg közötti testsúlyhoz lövik be, így ehhez mérten állíthatod egyénire. Ha az ajánlott nyomás alá csökken, könnyen kaphatsz felütéses defektet, ha fölé lövöd be akkor pedig a gumi szövetszálai szakadhatnak szét szédületes sebességgel szuperszónikusat szólva. Népies nevén durrdefekt.

Csereérettség:

A külső felületén vízelvezető bordázat található. Némely gumikon ez a borda nem túl mély, de valamit mindenképp elhelyeznek rajta, a kopás megfigyelhetősége érdekében. Tehát amikor ez a vízelvezető az élettartama 3. harmadába ér, akkor jöhet a csere. Minőségtől függhet, de 3-5 év alatt elöregedhet a külső, anyaga kiszárad, repedezett lesz. Aktív használat mellett ennyi idő alatt szinte biztos hogy lekoptatod a futófelületét.

Újrahasznosítás.

Az egyik leglátványosabb reinkarnálódás a Felvarrom műhelyében történik meg, ők a bringaboltokban otthagyott külsőkből és belsőkből készítenek ruházati kiegészítőket. Mivel a külső fokozott veszélyt jelent a környezetünkre ezért csak a hivatalosan kijelölt helyen add le és mindenek előtt vásárolj nagyon jó minőséget, aminek az élettartama is hosszabb.

RK

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ridekalman.blog.hu/api/trackback/id/tr797896726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása