ridekálmán

Egy szerelő naplója

Az ellophatatlan bicikli legendája.

2015. november 25. - Kálmán RáczA tolvajok szerencséjére és a becsületes emberek pechére a lopást nem úgy büntetik manapság mint 1. Laci királyunk idejében. Ha tyúklopásért akasztás járna akkor bringalopásért is minimum halál és még legyen valami baja a gazembernek. Félre a tréfát, baromi rossz hírem van emberek. Bringatolvajok léteznek és ez nem csak legenda. Ha nem szeretnéd hogy a te bringád is csak egy romantikus szép emlék maradjon akkor tarts velem a titokfejtő utazásban.

A lakat kiválasztása:

Röviden tömören a lényeget megmondja a következő városi bringás bölcsesség.

"A lényeg hogy erősebb legyen a lakatod mint a szomszédé"

Ez a néhány sor-sok bölcsességet tartalmaz mert ugyebár a biciklitolvaj nem egy bonyolult lény, gyorsan akar nagy profitra szert tenni, így azt a lovat viszi el, melyet gazdája nem kötött jól ki. No de milyen is a jó lakat. Nem feltétlen drága, viszont nehéz. A súly ugyebár a megbízhatóság jele. A képlet egyszerű, U profilú lakat, vagy láncos lezáró, mindkettő elég biztonságot ad. Amikor lakatot vásárolsz, gondolj arra, hogy az a pici szerkezet fog vigyázni a kedvenc bicajodra, miközben te távol vagy tőle. Ha kevés pénzt fizetsz a kis biztonsági őrödért akkor arra számíthatsz, hogy a kisöreget a kritikus pillanatban elhagyja az ereje. Bár az olcsóbb U-lakat is jobb a sodronynál, viszont annak az anyaga lényegesen gyengébb edzettségű és a zárszerkezete is puritánabb. A legdrágább lakat is olcsóbb mint egy új bringa, ezt azért érdemes fejben tartani.

Két lakat:

Tapasztalat bizonyítja, hogy azokat a bringákat, amik két lakattal vannak lezárva, elkerülik a tolvajok. Mint mondtam, a tolvaj az egyszerűséget kedvelik, mivel abban van a legkevesebb kockázat. A két lakat tuti, mivel sugárzik belőle a bonyolultság és a macera. Ezért választottam én saját lakatomnak a Kryptonite Kryptolok Series 2 lakatot, kiegészítve hurokkábellel. A hurokkábellel mindkét kereket össze tudom zárni, így tuti a védelem, én mindent megtettem. Bár ha még egy dobermannt mellé állítanék, az lenne csak a frankó.

kryps2.jpg

SAV

Biztos sokan hallottatok már arról, hogy a lakatokat ki lehet nyitni úgy, hogy savat öntenek a zárba. Én is hallottam már ezt a városi legendát, de látni még nem láttam olyan embert, akinek így pukkantották meg a bicaját. Ez is olyan mint a Columbo felesége.

Mihez lakatoljunk ha nincs kialakított tároló?

Evezzünk egy kicsit gyakorlatiasabb vizekre. A legjobb lakat sem mér egy fabatkát sem, ha nem tudod használni. Mosolyogtatóan hangzik, mégis sok a vicces példa, aminek a végén lehet, hogy nem röhögte halálra magát a tulaj. Láttam már Kryptonite lakattal drótkerítésnek zárt bringát. A szabály, hogy amihez zárod az mindig legyen masszívabb, mint amivel lezárod. Ez nem elég, ne csak masszívabb legyen, de stabilabb is.

Kihúzható oszlopok, korlátok:

Sarki oszlop, vagy bolt előtti korlát kedvelt lakatolási pontunk. Minden kritériumnak megfelel, kivéve, ha a gondos előkészítésnek köszönhetően, egy mozdulattal kiemelhető a helyéből. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy egyszerűen megemeled.

Zárd feltűnő helyre:

Sokan első reflexből úgy gondoljátok, hogy eldugjátok a bringát, nehogy szemet szúrjon. A feltűnő helyről ellopni egy bringát sokkal kockázatosabb, ezért ha lehet lakatolj forgalmas helyre, lehetőleg biztonsági kamera alá.

Tolvajok kedvenc helyei.

Sok hely van ahonnan nyugodt légkörben eltulajdoníthatják a bringádat, órák hosszat senkitől sem zavartatva. Kórházak, iskolák, teremgarázsok( az éllovas). Ezeken a pontokon mindig sok időt töltünk, így a bringánk tálcán van felkínálva a haramiáknak.

Lépcsőházak.

Éjszaka vagy akár nappal a lépcsőház a kedvenc helye a garázdálkodóknak. Előfordul, hogy a néhány csavarral rögzített korlátot egyszerűen kicsavarozzák és lefűzik róla a lakatodat.

Ülés és keréklopás:

Ha nem is viszik el az egész bringádat, okozhatnak még kellemetlenségeket. A kellemetlenségnek egy fő oka van, ez pedig nem más mint az a fránya gyors zár. Jobb elfelejteni, mivel ahogy te, úgy a tolvaj is egy mozdulattal kipattinthatja a kerekeidet. Legjobb és legegyszerűbb a hagyományos anyás rögzítés. Ezt sem túl bonyolult kicsavarozni, mégsem hallottam még olyan sztorit, hogy valakinek kicsavarozták a kerékanyáit, vagy az üléscső rögzítő csavarját, ami mellesleg 150-1000 Ft közötti összegért lecserélhető. Amint már mondtam a tolvajok egyszerűek mint egy faék.

Ne büntesd magad szar bringával:

Végezetül álljon itt egy rövid gondolat arról amit már milliószor hallottam bringásoktól. Azért ilyen ronda és szar a bringám, mert így legalább nem lopják el. Szerintem ahelyett, hogy magadat büntetnéd egy roncs bringával, inkább vegyél egy jó lakatot és gyönyörködj a bicajodban és élvezd az utazást.

RK

A bejegyzés trackback címe:

https://ridekalman.blog.hu/api/trackback/id/tr398107302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka 2015.11.26. 12:30:35

Nagy különbség van a roncsnak kinéző és a roncs bringa közt. Egyáltalán nem büntetem magam azzal, hogy a bringa elhanyagoltnak és öregnek néz ki, viszont megy mint a villám. Ellenben a vonzereje lényegesen kisebb, mint a csilivili cuccoké.

zsírdisznó 2015.11.26. 12:35:08

Éhező, nincstelen ember élelmiszerlopása mióta érdemel középkori büntetést?

Kívánom az írónak, hogy egy figyelmetlenséget követően az okozott kárral, sérüléssel azonos büntetést kapjon.

Utána majd el fog azon gondolkodni, hogy másnak miért kíván olyat, amit magának nem.

A kamaszok kezét is levágná, amikor közismert, hogy a személyiségfejlődés során nem egyszerre érik be minden, amit egy felnőtt már megértett?

Javaslom átgondolni.

Lady Ann 2015.11.26. 12:38:09

Azok után, hogy a zárt, portaszolgálatos, kamerás udvarból lenyúlták a gyorszáras ülésemet és a csavaros (amúgy 200 Ft-os) csengőmet, már nem lepődök meg semmin. Különösen, mert szóltam és semmi nem történt és a következő tárgy, aminek lába kélt innen az egy laptop volt...

lackó 2015.11.26. 12:40:08

Én nemtom...ismerek egy csomó embert, aki éhezik, mégsem jutott eszébe soha lopni. Akkor a bringatolvaj azért lop bringát, mert nem telik rá szegénynek? Na meg a figyelmetlenség azonos a lopással? Hogy van ez?

Nancsibacsi 2015.11.26. 12:49:47

Ekkora lakatot cipelni simán nem kényelmes. Inkább megyek autóval - ott csak a kulcsot kell magammal vinni.

kovacsugynok 2015.11.26. 12:52:18

nem kötözködés de a te 2 lakatod az 1 lakat meg egy kábel ami az egy lakathoz van rögzítve. 2 lakat az lenne ha 2 külön zárat kéne feltörnie-átvágnia, hogy elvigye a brinyót. itt csak 1et kell a másikat kifűzi és szevasz. btw én ugyanezt a koreográfiát használom, de jobb lenne ha venném a fáradtságot és tennék még egy kis lakatot is a kábelre....

kovacsugynok 2015.11.26. 12:57:45

ja és még valami, az ülést nyugodtan vidd magaddal mindenhova amikor leparkolod a brinyót, melyik f@sz fog ülés nélkül elkerekezni a brinyódon? ha meg igen, legalább feltünőbb

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.11.26. 13:03:28

@zsírdisznó: mindig van ilyen agyhalott libsi mint te, aki a mocskos tolvajt védi.

Chessterfield 2015.11.26. 13:23:10

A legjobb védelem a lopás ellen az, ha egyáltalán nincs lakatod.

Így nem is hagyod ott sehol, tehát ellopni se tudják.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2015.11.26. 13:30:02

A szerencsefaktor kimaradt. Vannak nagyon szerencsétlen emberek, egyik ismerősömtől pl. mindig mindent ellopnak, pedig tényleg igyekszik vigyázni rá. Én rollerrel és bringával nyomom, a bringám nem olcsó mulatság, de sokszor adódott úgy, hogy nem volt nálam lakat, úgyhogy kénytelen voltam pl. egy bolt előtt hagyni, hogy beugorjak valamiért (amiből néha 15 perc lett a nagy sor miatt), de szerencsére sosem lopták el sehonnan. A rollert mondjuk nem is merik, mert félnek, hogy elesnek vele, ami igaz is. Sose lopj olyat, amivel menekülni akarsz a helyszínről, de nem tudod hogy hogy kell használni :D

Je suis Petra 2015.11.26. 13:30:30

Született már valami felmérés a kerékpártolvajokról? Teszem azt, jól behatárolt vidéken cigányok, fővárosban, nagyvárosokban potenciális lmp/dk szavazó drogos, buzulást támogató liberális, semmi erkölcsöt nem ismerő fiatalok?
Láttam egy filmet, ott kerékpárszervíz boltabn dolgozó liberális kinézetű fiatalok megrendelésre loptak, de volt ott valami gyilkosság is.

ymel 2015.11.26. 13:43:55

@kovacsugynok: Nagyon jó! Old Death is ezt csinálta. Mindig vitte a nyergét magával. A lóról.
Sok pénzt tartott benne a megjavult öreg. Lsd. Winnetou

zsírdisznó 2015.11.26. 13:48:39

Jelenleg a legolcsóbb magas biztonsági besorolású U lakat a Decathlonban kapható. A lánc drágább.

Érdemes a neten az adott lakatra youtube-on rákeresni. Ha van a feltréséről szemléltető video, akkor az komoly kockázatot jelent.

zsírdisznó 2015.11.26. 13:53:26

@enpera: légy erős kis náci, ti vagytok jóval kevesebben. A nagy pofa csak a szavazófülke bejáratáig terjed.

zsírdisznó 2015.11.26. 14:00:28

@Je suis Petra: igen, született, jellemzően alacsony képzettségű, nem a legszegényebb környezetből származó, sokszor a hecc és nem párezer forint kedvéért, jellemzően szélsőséges politikai nézetekkel rendelkező fehérbőrű állatokról van szó, meglepően erős Jobbikos kötődésű.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2015.11.26. 14:03:12

az én bringám rettenetesen rút, ránézésre senkinek nem kéne, amiből kettő van rajta, az mind felemás, ütött-kopott, koszos is. viszont kurva jól megy, de az nincs ráírva. eddig működött ez a taktika.

blash 2015.11.26. 14:05:26

"Legjobb és legegyszerűbb a hagyományos anyás rögzítés. Ezt sem túl bonyolult kicsavarozni, mégsem hallottam még olyan sztorit, hogy valakinek kicsavarozták a kerékanyáit, vagy az üléscső rögzítő csavarját, ami mellesleg 150-1000 Ft közötti összegért lecserélhető."

Ez igaz, es egyet is ertek, de talalkoztam olyannal, hogy a nepszinhaz utcaban ott hagyott bringarol leszereltek az elso v-feket. Raadasul nem is hagyta ott sokaig, mivel futar.

De volt olyan is ismerosnek, hogy a bringan hagyott olcso vezetekes km-orat vagtak le...

wrstjnethn 2015.11.26. 14:16:20

@zsírdisznó: Egy bicikli ellopása mióta vezethető vissza figyelmetlenségre??? És igen, egy kamasznak is már tisztában kell lennie a lopás fogalmával, szarok a személyiségfejlődésére. A levágott kéz szerintem kifejezetten hozzás is járul a fejlődéshez. És a következő lakatot elég nehéz lesz fél kézzel megbuherálni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.11.26. 14:17:40

@zsírdisznó: a magadfajta tolvajvédő libsik miatt tartunk itt bűnözésben. Mert aki rendet szeretne, az rögtön náci.

wrstjnethn 2015.11.26. 14:20:24

@Je suis Petra: Nemrég kipróbálták nyugat európai városokban, hogy mennyi idő alatt lopnak el egy forgalmas helyen letámasztott, lakat nélküli tűzpiros biciklit. Húsz és negyven perc között szóródtak az eredmények, amin én hangosan röhögtem. Magyarországon szerintem több olyan település van, ahol eldőlni nem lenne ideje az elengedett kerékpárnak, mint ahol igen.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.11.26. 14:24:54

@wrstjnethn: légy erős, Hollandiában jobban lopják a bringákat mint itt

Labasmaz 2015.11.26. 14:52:41

Nekem lopták már el a bringám hátsó (!!!) kerekét úgy, ahogy a cikk szerzője még sosem hallotta: bizony, letekerték az anyát és vitték a kereket. A lakat csak a bringát és az első kereket fogta oda a lépcsőházban a korláthoz...

_B_ 2015.11.26. 14:56:04

@zsírdisznó: Te mit szedsz? Most még legális designer-cucc? Már most lopod rá a pénzt, vagy majd ha a munkaadód is észrevette, hogy leépültél?

k.o.d.i. 2015.11.26. 15:37:06

ha egy kicsit kisebbre tudnátok venni a betűméretet, azt megköszönném, mert így most csak a jobb szemem folyt ki teljesen, mire elolvastam 3 sort. Aztán feladtam.

umleitung 2015.11.26. 15:38:02

Ha nincs lakat, akkor el kell váltani a hatsó váltót a legmagasabb fokozatba, de ne forgasd át, hogy oda is váltoson. Így elég szar beletekerni. vagy le kell dobni a láncot az első lánckerékről. Persze tolni még lehet, de az nem olyan gyors mint tekerni.

Holland Lovas 2015.11.26. 16:12:49

Ahha, mert a csavaros alkatrészeket nem lopják, hiszen a tolvaj egy faék. Hát persze, nyilván nem 10 másodperc kicsavarni bármelyik csavart, aztán elviszik a több (tíz)ezer forintos nyerget a csővel.

FF 2015.11.26. 16:18:16

@zsírdisznó: zsíragyú demagóg! Szerinted a biciklilopás figyelmetlenség?

Simon János Bálint 2015.11.26. 16:27:39

Olyan jó ez, seperc remek anyázós lett minden :D

Betűméret növelésre azért ott a Ctr (Cmd) + +/- ...

Nekem: erős (1-2) U-lakat eddig elég volt, lánc helyett vettem hogy lépcsőházból 2 zárt kapu "mögül" elvitték kedves MB-om...
Azóta egysebességesem (is) van
(új MB "garázsban", ritkábban használom),
minden "csavarozva" (nem gyorsan kiemelhető kerék, nyereg), lámpákat, amit tudok mindig lekapok róla.
Ha féket lopnának, akkor anyázás közben seperc fixire fordítanám a hátsó kereket :D
Vigyázok rá rendesen: én mindig kikötöm "masszív", "nem mozdítható" és jól látható helyekre.
Ahová meg lehet, beviszem, szerencsére sok bringabarát hely van (pl. étterem (!) és még borüzlet is, stb.)! 2012 óta tőlem már nem loptak, se "ezek", se "azok" :P

wrstjnethn 2015.11.26. 17:04:23

@enpera: Igen, ebből indult ki a felmérés is, de az időeredmények alapján úgy gondolom, az ott szörnyűnek gondolt lopási ráta még mindig semmi. Na, majd ha megszaporodnak a kelet-európai bevándorlók!

2015.11.26. 17:46:41

A képen látható bringa esetében kár volt egy forintot is védelemre költeni, a kutyának sem kell. Viszont a célnak megfelel, és ez a lényeg. Ha olyan bringát akarsz, amit nem lopnak el, akkor olyan bringát vegyél, rakj össze, amit nem akarnak ellopni. A tolvaj a csilli-villi bringára megy, mert azt tudja továbbadni a szerelőnek..izé..az orgazdának.. Sokkal jobb, ha olyan bicód van, ami nem extra, nincs benne semmi vonzó. Nekem például az egyik bicajom mellől eddig háromszor loptak el másik bicajt. Egy komoly, dupla tárcsafékes (vagy komolynak látszó) KTM bicajt ne hagyj magára semmilyen zárral. Mert el fogják lopni! Hidd el. Ha nem rögtön, de egyszer tuti. Nem villogni kell bringát venni. És ha olyan helyre mész, ahol ott kell hagyni a bicajod, akkor oda ne biriglivel menj. Ennyi.

VeeVee 2015.11.26. 18:09:49

Én nem kötekedni jöttem, de legtöbbször én hiperpigmentáltat látok biciklit lopni, de lehet csak a napszemüveg miatt sötétek. :D Amúgy meg zsírdisznó: Elég sz..r világ lenne ha csak azért mert valaki szegény és rászorul bármit ellophatna. Nekem pl nem telik még yachtra, de gyanítom ha lopnék egyet, nem a "szegénymegélhetésbőlloptanebüntessükmeg" jutna a gazdája és a yard eszébe. :))

szamaritánus 2015.11.26. 18:45:41

@zsírdisznó: lopassad el akkor mindenedet az éhezőkkel, te faszkalap.

szamaritánus 2015.11.26. 18:46:40

@zsírdisznó: nyilván azért vagytok a béka segge alatt a pártjaiddal.

Kálmán Rácz 2015.11.26. 20:56:28

@Labasmaz: Ezért kell lezárni mindkét kereket, ahogy a képen is teszi a gazda. Kb 5 bringámat lopták el egészben, mire megtanultam.

BéLóg 2015.11.26. 22:55:27

A cikk jó de én is csatlakoznék azokhoz akik szerint túl nagyok a betűk, simán lehetne még kisebb is, akkor én is megvakulnék mint más.
Nem tudom hogy ez miért nem nem szúr szemet (he he he) a szerzőnek és ne jöjjön azzal hogy van 125% meg 200% zoom is, mert az legfeljebba telefonosoknak kell MIKÖZBEN minden normális írás 100%-os azaz 1:1-ben is olvasható!

(De ha bárki megmondja miért jó a fehér alapon a betű 4 pontos méretben egy blogba', én lenyomok 50 mea culpát kapásból és tisztelettel!)

Labasmaz 2015.11.27. 12:47:10

@Kálmán Rácz: Na ja... Mondjuk 25 éve történt, akkoriban még ritkásabbak voltak a bringalopások, pláne egy házban belül, a lépcsőházában a korláthoz lakatolt bringa esetében. :-)

Azóta nekem is olyan a lakatom, hogy mindkét kerék benne van a szórásban, mivel a bringa, amit utána vettem, már gyorszáras kerekű volt, és azóta is csak olyanom van.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2015.11.30. 07:46:24

Innen uzenem annak a vicces kis faszfejnek aki osszepillanatragasztozta a Kryptonite Keeper U-lakatom zarjat, hogy jobb ha nem tudom meg ki voltal, mert utana egy ideig csak pepest fogsz enni.

A vasfuresz lecsuszott a lakat U reszerol es a vegen flexszel kellett levagnom a lakatot a biciklirol.